Met begroeiing moet erg uitgekeken worden. Als planten of andere kruiden ergens groeien, groeit dit niet altijd terug als dit gesnoeid wordt. Er moet daarom goed overwogen worden welke machine er gebruikt wordt voor een bepaald project. Als er een berm moet worden gesnoeid, maakt de bodemflora niet heel erg uit. Er moet vooral een krachtige machine gebruikt worden die in een korte tijd een strakke berm kan maken. Een klepelmaaier is hier geschikt voor. Deze maaier heeft een groot vermogen en kan dus snel de begroeiing fijn maaien. Voor bijvoorbeeld een weiland is dit minder geschikt. Je wilt natuurlijk voorkomen dat de maaier de begroeiing verpest. Daarom moet je hier goed over nadenken.
Hoe werkt de klepelmaaier?
De maaier wordt bevestigd op de voorkant van een tractor. Deze rijdt vervolgens langs de begroeiing. Voor een berm kan bijvoorbeeld beter een iets kleinere trekker gebruikt worden omdat de weg kant vaak erg smal is. De ronddraaiende klepels of cilinders malen de planten helemaal fijn. Doordat het vermogen van de tractor erg groot is, zullen takken of andere obstakels geen hinder vormen. De plantenresten blijven vervolgens liggen in de berm. Hierdoor zullen bepaalde plantensoorten niet meer terug groeien en ontstaat er een eenzijdige begroeiing. Voor een berm is dit niet erg maar er moet wel opgelet worden op ander soort plekken. Je wilt de bodem niet aantasten. Er moet dus goed in overweging genomen worden of je bepaalde plantsoorten wilt onderhouden.
Soorten maaiers
Er zijn verschillende soorten voor de klepelmaaier. Als er grote vegetaties gemaaid moeten worden, kan er beter een maaier gebruikt worden met zware klepels. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan hout. Voor lichtere planten wordt de kleinere en lichtere klepel gebruikt. Hiermee ziet het maaibeeld er mooier uit. Deze wordt dan ook meestal geïnstalleerd op een kleinere trekker. Neem dus goed in overweging wat u wilt gaan maaien en beslis daarna welke maaier hier het best bij past.