Schade aan de autoruit is natuurlijk erg vervelend. Een autoruit vervangen kan daarbij ook nog eens een grote kostenpost zijn. Desondanks is het wel belangrijk dat dit gebeurt: wanneer je dit niet doet, kunnen er gevaarlijke situaties op de weg ontstaan. Je auto kan zelfs worden afgekeurd bij de APK wanneer de autoruit niet aan de wettelijke eisen voldoet. We leggen je in dit artikel uit hoe het vervangen van een autoruit in zijn werk gaat.
Een kapotte autoruit melden
Allereerst meld je bij de garage dat de autoruit aan vervanging toe is. De garage kijkt of de autoruit gerepareerd kan worden of dat hij daadwerkelijk vervangen moet worden. Als hij ook echt vervangen moet worden, wordt een afspraak gemaakt om naar de autodealer te komen. Wanneer de auto aan de beurt is, worden eerst de ruitenwissers van de auto afgehaald. Deze zijn in principe niet beschadigd en kunnen daarna gewoon weer gebruikt worden. Wanneer de auto iets moderner is en dus beschikt over camera’s, regendetectoren of andere sensoren, dan worden deze er ook afgehaald. Wanneer deze voorwerpen verwijderd zijn, wordt de oude ruit verwijderd. Bij een autoruit vervangen wordt de oude autoruit er als het ware uitgesneden. De oude laag kit wordt hierbij verwijderd. Vervolgens wordt er simpelweg een nieuwe laag aangebracht en wordt er een nieuwe ruit geplaatst op de plek waar eerst de oude ruit zat. Om het af te maken worden alle onderdelen die van de auto zijn afgehaald er weer opnieuw ingezet.
Een autoruit vervangen is zo geregeld
Nu je weet hoe het proces van een autoruit vervangen in zijn werk gaat, laat je misschien jouw eigen autoruit ook veel sneller vervangen. Het is dus helemaal niet zo’n lang proces als veel mensen denken. Vaak regel je het binnen 1 dag en dekt de verzekering een deel van de kosten of alle kosten. Zo ben je binnen de kortste keren weer veilig op weg!