Site Loader
rijbewijs aanhanger

In de meeste gevallen mag je niet zomaar met een aanhanger de weg op zonder dat je hier een speciaal aanhanger rijbewijs voor hebt. Een extra rijbewijs is vereist waarmee je bewijst dat je bepaalde technieken onder de knie hebt wat betreft het rijden met een zware bagage achter je auto. Natuurlijk komt veel van de praktijk in overeenstemming met het rijbewijs B, maar er zijn net even wat extra technieken die je met een aanhanger moet weten. Hiervoor moet je weer rijlessen volgen. Daarna sluit je deze periode af met een examen. Hierbij moet je dus weer laten zien dat je alle vaardigheden voldoende onder controle hebt.

 

Wanneer een aanhanger rijbewijs?

Niet voor iedere kar heb je een aanhanger rijbewijs nodig. Er zijn hier verschillende regels voor opgesteld. Voor een aanhanger zonder kenteken mag je tot 750 kg rijden zonder rijbewijs. Als je wel een kenteken hebt, zijn deze regels anders. Je mag dan met een aanhanger rijden die maximaal 3500 kg is. Wil je echt met aanhangers rijden die zwaarder zijn dan deze 3500 kg, heb je toch echt een rijbewijs BE nodig. Dit rijbewijs heet BE en is dus een extra toevoeging aan het normale personenauto rijbewijs. Zeker als je van plan bent om in de toekomst veel met een caravan op vakantie te gaan, is het erg aan te raden om dit rijbewijs zo snel mogelijk te halen. Hoe sneller je hem haalt, hoe beter je de regels nog kunt toepassen die je hebt geleerd bij de rijlessen van rijbewijs B.

 

Lespakket

Het rijlessen van een aanhanger rijbewijs duurt niet zo lang als het normale rijbewijs. Je kunt bijvoorbeeld een dagcursus volgen of een los lespakket kiezen. De meeste bestuurders hebben in een korte tijd wel het rijbewijs gehaald. Je sluit het af met een praktijk examen, ook weer bij het CBR. Hier bewijs je je vaardigheden.