Site Loader

Er zijn verschillende redenen om een rijbewijs te halen. Veel mensen denken: hoe sneller, hoe beter. Een rijbewijs is namelijk een permanente investering in jezelf en hoef je zodra je in bezit ervan bent alleen nog maar te verlengen. Je moet elke tien jaar verlengen na ontvangst van je eerste rijbewijs. Daarnaast wordt het halen van je rijbewijs in de toekomst alleen maar duurder.

Minimale leeftijd

Je kan in Nederland beginnen met het behalen van je rijbewijs vanaf 16 jaar. Op deze leeftijd begin je met je theorie, deze is vanaf het moment van behalen nog 1,5 jaar geldig. Wanneer je deze behaalt hebt (of je 16,5 jaar bent), is het mogelijk om te beginnen met je praktijk examen. Het is fijn om te beginnen met het behalen van je rijbewijs als je 16 jaar bent omdat je jezelf makkelijker dingen aanleert  op een jongere leeftijd.

Ook mag je gewoon de weg op als je je rijbewijs al hebt gehaald voordat je 18 jaar bent geworden. Let wel op dat dit alleen mag zolang er iemand naast je zit met een begeleidingspas. Deze kan aangevraagd worden bij het RDW. Het is wel handig om dit te doen als je je in deze situatie bevindt. Als je wordt aangehouden en onder 18 bent met een rijbewijs en op de weg bent zonder een begeleider met een geldige begeleidingspas wordt je rijbewijs ingenomen en krijg je een boeten van €130. Na je 18e verjaardag moet je dan opnieuw je theorie- en praktijkexamen doen om je rijbewijs terug te krijgen.

Rijbewijs afhalen

Rijbewijs gehaald? Gefeliciteerd! Helaas zal je nog een paar dagen moeten wachten voordat je mag rijden. Veel mensen denken dat ze gelijk na het behalen van hun rijbewijs ze gelijk mogen rijden, zonder het rijbewijs daadwerkelijk bij het gemeentehuis te hebben opgehaald. Dit mag helaas niet.

Je moet je rijbewijs bij de gemeente zelf aanvragen en zelf ophalen. Vaak kun je hiervoor online een afspraak maken, zodat je niet in de rij hoeft te staan. Het rijbewijs ligt meestal 5 tot 6 werkdagen na de aanvraag voor je klaar. Het is wel mogelijk om je rijbewijs tegen betaling met spoed aan te vragen. In dit geval kan je het rijbewijs de volgende werkdag ophalen. Neem bij het aanvragen van je rijbewijs en het afhalen hiervan altijd een geldig legitimatiebewijs mee.

 

Ben je opzoek naar een rijschool waar je snel je rijbewijs kan halen? Neem dan contact met ons op en dan zorgen wij er samen voor dat jij je rijbewijs met de beste begeleiding behaald!